Domowa pizza jak z włoskiej pizzerii

by - lipca 03, 2018

W naszym domu uwielbiamy włoskie jedzenie na czele z pizzą. Pewnego razu przestało nam się podobać wydawanie grubej kasy za pizzę na cienkim cieście z dostawą do domu, którą zwyczajnie nigdy nie pojedliśmy czteroosobową rodziną. Wtedy zrodziły się próby wykonania swojej domowej pizzy jak z włoskiej pizzerii ;) Chcę podzielić się z Tobą naszym sprawdzonym przepisem i zaszczepić choć odrobinę Włoch ;)

domowa pizza jak z wloskiej pizzerii



POTRZEBUJEMY:

blaszka z dziurkami do wypieku pizzy (ewentualnie ta z piekarnika czarna)
radełko

CIASTO NA PIZZĘ:

2,5 szklanki mąki typ. 00 (ewentualnie typ 450)
50g drożdży
250ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy/oleju
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli

SOS POD PIZZĘ:

1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
trochę ketchupu (sprawdzić konsystencję całości i ew. dodać jeszcze)
przyprawa do pizzy + oregano
trochę wody
szczypta cukru

WYKONANIE: 

Rozpuszczam drożdże w ciepłej wodzie ( max 36 stopni) i dodaję oliwę lub olej.
Do osobnej miski wrzucam mąkę przesianą przez sitko. Dodaję sól, cukier i mieszam.
Dolewam wcześniej zrobiony rozczyn. Ciasto mieszam łyżką do połączenia się składników. Następnie ugniatam je ręcznie około 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto odkładam w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką oprószoną mąką. Może być włożone do nagrzanego piekarnika w max. 50 stopniach. Mnie w piekarniku ciasto rośnie około 30 minut (podwojona objętość).

Wyrośnięte ciasto rozkładam na blaszkę i formuję rękoma. Smaruję sosem pod pizzę, posypuję mozzarellą tartą i układam dodatki wg uznania.

Piec góra dół bez termoobiegu w 200 stopniach przez około 15 minut. Zależy od piekarnika :)






Nasze ulubione wersje składnikowe:


1. mozzarella tarta + kulka białej mozzarelli (plastry) + pomidor + kurczak podsmażony bez tłuszczu na patelni + pieczarki + czerwona cebula w piórka posiekana
2. mozzarella + kurczak + cebula biała + brokuł podgotowany + kukurydza
3. mozzarella + szynka + ananas + pieczarki

Z racji miłości do sera całość oprószamy jeszcze jedną warstwą mozzarelli :) Można użyć żółtego sera, ale moim zdaniem pizza traci wtedy na jakości ;)


Miło będzie jeśli dacie znać czy próbowaliście przepisu - mile widziane zdjęcia ! Jeśli przepis Ci się spodobał, udostępnij go znajomym.


Przeczytaj koniecznie

0 KOMENTARZY